Ste vedno aktivni in ne morete biti pri miru? Tečete, plavate, hodite v gore ali se ukvarjate s kakšno drugo športno dejavnostjo? Če ste pritrdili, potem še kako dobro veste, kako vas lahko takšna ali drugačna poškodba upočasni ter vam prepreči ukvarjanje z najljubšo športno dejavnostjo.
Obstaja več načinov, s katerimi lahko pospešimo okrevanje po poškodbi, vse od masaže do ledenih oblog, kompresijskih povojev in tako naprej. Pa ste vedeli, da lahko okrevanje pospešite tudi z izbiro prave hrane? Predstavljamo vam naslednja živila/hranilne snovi, s pomočjo katerih boste po poškodbi spet hitro “na nogah”.
1. Vitamin C
Ta vitamin igra še kako pomembno vlogo v procesu okrevanja, zato poskrbite, da bo na vašem krožniku dovolj jagodičevja, brokolija, citrusov in kivija.
Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki ga naše telo ni sposobno proizvesti samo, zato ga moram dobiti s hrano ali prehranskimi nadomestki. Igra pomembno vlogo pri gradnji novih proteinov za kožo, ligamente, kite in krvne celice. Prav tako sodeluje pri obnavljanju kosti in hrustanca ter ščiti telo pred prostimi radikali.
2. Vitamin A
Ne pozabite na sončnična semena, korenje, sladek krompir, špinačo, …
Vitamin A pospešuje nastanek levkocitov, s tem pa daje telesu moč, da se bori proti poškodbam in infekcijam.
3. Omega-3 maščobne kisline
Posezite po lososu, lanenih semenih, orehih, …
Številne raziskave dokazujejo, da te maščobne kisline zavirajo vnetje ter tako zmanjšajo tudi potrebo po protibolečinskih tabletah. S tem, ko se zavre vnetje in otekanje na mestu poškodbe, se zmanjša tudi bolečina in skrajša čas okrevanja.
4. Cink
Privoščite si ostrige, oreščke, semena in piščanca.
Prav vsako tkivo v telesu vsebuje cink, poleg tega pa ta element pomaga telesu, da uporabi maščobe in proteine iz hrane ter tako sodeluje pri hitrejšem okrevanju. Krepi tudi imunski sistem
Prosti radikali so strupi, ki poškodujejo celice v našem telesu, še posebej takrat, ko smo podlegli poškodbi. Oslabijo telo, saj uničujejo zdrave celice. S hrano, ki je polna antioksidantov, uničujemo proste radikale, naše telo pa po poškodbi lažje okreva.
6. Proteini
Govedina, piščanec, puran, jajca, stročnice, ...
Poškodba že sama po sebi zahteva večji vnos beljakovin v telo. Proteini namreč igrajo pomembno vlogo pri različnih procesih v telesu, ki začnejo potekati takoj, ko pride do poškodbe. Kako hitro in kako dobro se bo poškodba “zacelila”, je odvisno prav od tega, koliko kvalitetnih beljakovin vnesemo v telo.
V mazilu je smrekova smola, hladno stiskano oljčno olje, palmovo olje in čebelji vosek - naravne sestavine, ki dodatno pripomorejo k regeneraciji. Obogaten je z naravnim eteričnim oljem evkalipta in vitaminom E. Ne vsebuje umetnih arom, barvil, konzervansov in parafina.
Koži daje svežino jo naredi gladko, elastično in mehko....Več
SESTAVINE: Poleg izvlečka ognjiča mazilo vsebuje ekstra deviško oljčno in mandljevo olje, čebelji vosek, eterično olje geranije in čajevca, ter dodatno obogateno z naravnim vitaminom E.